Tips voor pech, schade en elektrisch laden in het buitenland
Pech tijdens de vakantie komt nooit goed uit. Deze zomer gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Gelukkig zijn veel maatregelen van de afgelopen jaren voor corona niet meer van toepassing, toch is het goed om rekening te houden met de gevolgen die nog merkbaar zijn. Zorg voor een goede voorbereiding om pech te voorkomen en houd er rekening mee dat de wachttijden bij de alarmcentrale en de hulpdienst in het buitenland wat langer duren dan u gewend bent.
Telefoonnummer alarmcentrale
Zorg dat u het nummer van de alarmcentrale bij pech of schade in uw mobiel heeft staan. Het nummer van de 24 uur alarmcentrale is: 040 - 242 10 00. Als u met pech in het buitenland te maken krijgt zorg dan eerst dat u veilig staat voordat u een pechmelding maakt. De hulpdienst ter plaatse zal proberen om u weer verder te laten rijden. Als dat niet mogelijk is dan wordt, wordt u gesleept naar de dichtstbijzijnde dealer en wordt er daar gekeken wat er mogelijk is en de duur van de reparatie bepaald. Afhankelijk van de afspraken en de dekking wordt er vervangend vervoer gezocht als de reparatie langer duurt.
Reisverzekering
Sluit een goede reisverzekering af voor bijvoorbeeld extra reis- en verblijfkosten.
Coronamaatregelen
Check of in het land waar u naar toe reist nog maatregelen van toepassing zijn. https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies
Huurauto’s
Door de chiptekorten en de gevolgen van de coronacrisis zijn er in vakantielanden minder huurauto’s beschikbaar. De alarmcentrale zoekt bij de verhuurders naar een vervangende auto. Als de vervangende auto niet beschikbaar is dan gaat de alarmcentrale op zoek naar een alternatief. Het kan voorkomen dat de wachttijd voor het zoeken en ophalen van vervangend vervoer langer duurt. Vanuit Turkije en Marokko is het deze zomer voor de alarmcentrale niet mogelijk om een vervangende auto in te zetten waarmee u terug kunt rijden naar Nederland. Voor het huren van een vervangende auto heeft u een creditcard nodig, in sommige landen ook op naam van de bestuurder.
Top-3 oorzaken van pech
In de zomermaanden gaan de meeste meldingen over oververhitting van de motor, een lekke band of een kapotte airco.
Oververhitte motor
Bij een oververhitte motor wordt het koelsysteem te warm en schiet de temperatuurmeter in het rood. Als waarschuwing gaat er een dashboardlampje branden. Wij adviseren dan direct te stoppen op een veilige plek. Als er geen mogelijkheid is om te stoppen, rijd dan rustig door zodat de motor weinig kracht hoeft te leveren. Bel de alarmcentrale en laat de auto, terwijl hulp onderweg is, een kwartier afkoelen. Bij het eventueel zelf bijvullen van het koelsysteem gebruik dan een handdoek om de dop van het koelsysteem los te draaien.
Lekke band
Het is goed denkbaar dat een lekke band tijdens het rijden paniek veroorzaakt. Het stuur trekt dan één kant op en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Probeer rustig te blijven en de auto op een veilige plek stil te zetten. Als dit langs de kant van de snelweg is, ga dan achter de vangrail staan en bel de alarmcentrale. Voor vertrek de bandenspanning en de staat van de banden controleren verkleint de kans op een lekke band of een klapband.
Kapotte airco
Als de airco kapot gaat dan is dat vervelend, helemaal tijdens het rijden door een warm land. Zoek een garage op om het probleem na te laten kijken. Soms is het een kwestie van de koelingsvloeistof bijvullen. Andere keren is het ernstiger en is de airco echt kapot. Ook kan een kapotte airco wijzen op grotere problemen met de auto.
Wat te doen bij pech
- Zorg eerst dat je op een veilige plek staat.
- Zet de alarmlichten aan, als deze het niet doen plaats een gevarendriehoek.
- Laat alle inzittenden aan de bermzijde uitstappen.
- Blijf achter de vangrail of in de berm wachten.
- Trek een veiligheidshesje aan.
- Steek nooit de snelweg over
- Kijk wat uw locatie is en maak een pechmelding
Extra tips voor elektrische autovakanties
Check de oplaadmogelijkheden
De eerste en één van de belangrijkste vragen is natuurlijk waar de elektrische auto opgeladen kan worden. Oftewel: Check voor vertrek de juiste oplaadplek en of de juiste aansluiting beschikbaar is.
Langs de snelwegen zijn inmiddels vele snellaadstations en dit worden er de komende jaren alleen maar meer. Een van de tips voor elektrische autovakanties is daarom: Plan daarom de route en selecteer alvast de oplaadmogelijkheden voor de elektrische auto onderweg. Op deze manier weet je waar je kunt stoppen om even een pauze te nemen en de auto aan de laadpaal te koppelen om op te laden. Wanneer je de volgende extra apps voor onderweg download maak je de vakantie met je elektrische auto een stuk aangenamer.
De ChargeMap app heeft de meeste informatie over oplaadpalen in het buitenland. Op de kaart kun je gemakkelijk zoeken en de filters maken het mogelijk te zoeken op een type stekker of laadsnelheid van een laadpaal. Dit maakt dit een van de beste apps voor onderweg. Dankzij de actieve community zijn er ook foto’s te vinden in de app en worden de kosten accuraat weergegeven.
Een app die bijna iedereen al op zijn telefoon heeft staan is Google Maps. Is natuurlijk super handig voor het plannen van routes en het navigeren naar een bepaalde plek, maar is voor de elektrische autorijder extra relevant sinds je ook kunt zoeken op laadpalen.
Fastned en het verhaal achter het bedrijf voor snellaadstations is en blijft fascinerend. Ze nemen ook stappen in Europa en dat maakt Fastned een fijne reispartner. Zeker voor de niet Tesla bezitters zijn de stations van Fastned erg prettig omdat ze snellaadstations aanbieden, zo kun je sneller weer verder. Fijne feature in de app, je kunt via de app het opladen starten. Zo hoef je geen laadpas mee te nemen
Onderweg naar je vakantiebestemming wil je snel een hotel kunnen zoeken en boeken met een laadpaal. Via de bekende app van Booking kun je in de filters zoeken op hotels en Bed & Breakfasts met ‘Oplaadpunt voor elektrische voertuigen’.
Maak ook gebruik van de Google translate app waarmee je real-time teksten in een andere taal kunt vertalen. Met deze app op zak weet je bijvoorbeeld wat er op die Franse laadpaal staat en voorkom je verrassingen.
Geldige laadpas & betaalmogelijkheden
Een van de volgende belangrijke tips voor elektrische autovakanties is om te checken welke laadpas je nodig hebt. Want niet alle laadpassen werken in het buitenland [IvG1] en dat kan voor vervelende verrassingen zorgen wanneer dit niet bekend is. Check daarom of je laadpas voor de laadpalen in het buitenland geschikt is. Helaas blijkt dat bijna ieder land een ander laadsysteem heeft en dat voor sommige laadsystemen een laadpas aangevraagd moet worden om het te kunnen gebruiken.
Zo geeft Plugsurfing toegang tot het grootste openbare oplaadnetwerk in Europa. Met de oplaadsleutel kunt u op alle oplaadpunten op de gelijknamige app opladen en betalen, ongeacht de operator.
Actieradius en accu
De actieradius die wordt aangegeven is een theoretische indicatie. Daardoor is het absoluut belangrijk om te bekijken wat de werkelijke actieradius is en dit in de planning van de route mee te nemen. Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die een rol spelen op het verbruik van een elektrische auto. Zoals de gemiddelde snelheid, de rijstijl van de bestuurder, de temperatuur, hoe zwaar is de auto beladen, hoeveel personen reizen er mee in de auto, het gebruik van dak- en fietsendragers en zelfs of het landschap vlak of bergachtig is. Zo verbruikt een elektrische auto gemakkelijk tussen de 15% en 30% extra op basis van deze factoren.
Het advies is daarom om de route goed in te delen, altijd een reserve aan te houden en niet alleen op laadstations te rekenen maar ook hotels met een laadpaal te overwegen.
Tot slot nog een checklist: wat moet er mee op vakantie?
- Creditcard (voor de huur van een vervangende auto is een creditcard vaak een voorwaarde)
- Paspoort of identiteitsbewijs (voor als je door onvoorziene omstandigheden met het vliegtuig terug moet reizen)
- Reservesleutel van de auto (voor als je jezelf buitensluit)
- Kentekenbewijs
- Groene kaart
- Schadeformulier
- Gevarendriehoek
- Veiligheidshesjes voor iedere medereiziger
- Fles water
- EHBO-set
- Reserveband of thuiskomer
- Powerbank om je telefoon op te laden
- Een reserve kabel met stekker (in geval van een elektrische auto) bij verlies of schade
Een veilige reis!
Wij adviseren om de drukste momenten op de weg te vermijden. Rijden op een donderdag of zondag is vaak rustiger dan op zaterdag. Zoek op wat drukke dagen zijn en let bijvoorbeeld ook op nationale feestdagen. Neem in ieder geval voldoende drinken en eten mee voor onderweg en stop na twee uur rijden even om de benen te strekken en een luchtje te scheppen.
Bron: Eurocross en elektrischeautovakanties.nl